Situata in muntii Piatra Mare la o altitudine de 1.100 m, Cascada Tamina este insiruirea a 5 cascade, din care cea mai mare are inaltimea de 10 m. Cascada a fost formata prin adancirea cu mai mult de 50 m a unei linii vechi de drenaj instalata pe fisuri verticale in masa calcarelor. La formarea acestei cascade este luata in considerare si o posibila prabusire a unei pesteri.
Biodiversitatea este unul din punctele forte ale acestei cascade care adaposteste numeroase specii si habitate protejate la nivel national si european. Printre cele mai importante habitate de aici sunt cele ale stancilor calcaroase, cheilor, pajistilor alpine, paraie si izvoare de munte.
Canionul Sapte Scari atrage mii de turisti din toate colturile tarii, fiind situat la o altitudine de 980 metri, pe paraul Sapte Scari, afluent de stanga a Vaii Sipoaie. Lungimea cascadei este de 160 m, diferenta de nivel fiind de circa 58 m. Inaltimea treptelor variaza intre 8 si 35 m. Adancite in calcare jurasice, Cheile Sapte Scari prezinta urmele evolutiei morfologice a intregului masiv Piatra Mare.
Pestera de gheata este considerata a fi cea mai importanta cavitate din Masivul Piatra Mare, fiind localizata in zona muntelui Gatul Chibei. Dezvoltata pe o fisura verticala, pestera are o deschidere de 50 m, cu orientare spre nord. In interiorul ei, temperatura este scazuta pe toata perioada anului, existand uneori si zapada.